Hovoril som to ... pred týždňom (Omikron útočí)

Sú tomu približne 2 týždne, kedy počty infikovaných začali v Rakúsku pomaly stúpať. Moje ranné čítanie novín v metre si povšimlo túto vec: Rozdiel v opatrení medzi Slovenskom a Rakúskom. Rakúšania sú si príchodom omikronu istí. Odmietajú ďalší lockdown a preto opätovne vyzývajú k rešpektovaniu a dodržiavaniu opatrení (nosenie FFP2 nasiek aj vonku v prípade rušných miest, povinné očkovanie a aj trapná očkovacia lotéria). 

Preklikol som na slovenské správy a prišlo mi, že z opatrení sa upúšťa. Rozumiem, ekonomika musí šlapať, ale šírenie vírusu nezastavíme tým, že si budeme nahrávať, že situácia s mutantom delta je za nami a omikron bude "hádam" len takou vysokonákazlivou chrípočkou.  

Hovorím preto manželke, že pri tak smutne nízkej zaočkovanosti oboch krajín (druhodávkari 74.7% vs 46.3%, s posilňujúcou dávkou 48.1% vs 22.7% [Rakúsko vs. Slovensko], 17/01/2022) je na mieste pýtať sa, prečo ľudia na Slovensku žijúci s ca. 20% menej zaočkovanou populáciou idú do boja s omikronom len tak bez zbrane. 

Porovnanie očkovania ku 17/01/2022

Vieme, že mutant omikron sa šíri v populácii rýchlejšie ako predošlé varianty. Vieme to z krajín, ktorých omikron vlna je na ústupe (Južná Afrika, Francuzsko, USA, VB). Jendým dychom dodávam, že aj keď pozorovaný priebeh ochorenia bol pri pozitívne testovaných asymptomatický alebo iba "miernejší", majme na pamäti, že tieto krajiny sa v miere zaočkovanosti pobobajú viac Rakúsku* ako Slovensku. A to ma zaráža. Už, aby to bolo za nami ...

Nosme FFP2 masky, využime výdobytok vedy v podobe mRNA vakcín, buďme pozorní a všímaví, milí a pozitívne naladení, aby nás omikron nedostal na intenzívky, či do finančných bankrotov.


Doplňujúce čísla:

* Francúzsko (druhodávkari 75.4%,  s posilňujúcou dávkou 43.6%), *VB (druhodávkari 71.4%,  s posilňujúcou dávkou 54.4%) , *USA (druhodávkari 63.4%,  s posilňujúcou dávkou 24.8%) sú z 17/01/2022.

Comments

Popular posts from this blog

Milovaný pondelok

Liečivý alkaloid? - môj augustový príspevok do Quarku

What would I do?