Hor sa do trávy a inhalovať prchavé organické látky!


Všimli ste si to aj vy!? Nepokosená tráva na sídliskách, vo väčšine parkov. Celkom nezvyk, keďže dlhé roky sme boli zvyknutí na vrndžanie kosačiek s dvojtýždňovou pravidelnosťou. Tento rok tomu tak nie je. Mnohé miestne úrady sa rozhodli dať šancu lúčnym porastom namiesto trávnikov. V čase klimatických zmien spojených s obavami o drasticky znižujúcu sa populáciu včelstva a opeľovačov všeobecne sa tomuto kroku nedivím, povedal by som, že ho kvitujem. 

Prchavé organické látky

Zacítili ste to aj vy? Prchavé organické látky, obsiahnuté v zelenom poraste. Sú označované aj šikovnejším termínom GLOs = Green Leaf Volatiles. a skrývajú sa pod ním malé molekuly zložené zväčša z 6 – 12 atómov uhlíka. Tieto aldehydy, alkoholy, estery či terpény sú pôvodcami „trávového óderu“, ktoré som postretol na ceste z jedálne do laborky.



Hlavnou zložkou je (3Z)-hexenyl acetál, ktorý okrem iného funguje ako spôsob chemickej obrany pred rastlinnými škodcami a je prirodzenou zložkou panenského olivovového oleja (Pozn.: Sigma vám dodá 1kg tohto esteru za ca. 200 eur). 
Ďalšími dvoma zložkami sú „štruktúrne dvojičky“: (E)-2-hexenal prezývaný aj „listový aldehyd“ a (Z)-2-hexenal, ktorý sa silno hlási o pozornosť našich čuchových receptorov, keď prah citlivosti je 0.25 ppb (parts per billion, ak by sme boli teda v piestore s 4 miliardami častíc, tak predsa (E)-2-hexenal zacítime) ale je nestabilný a prešmykuje sa na listový aldehyd (E)-2-hexenal. 
Alkohol (Z)-2-hexenol spolu methanolom a ethanolom doplňujú hlavné zložky „trávovej zmesi“. K ďalším zložkám patrí monoterpén myrcén, či terpenický alkohol linalool, obsiahnutý v mnohých kvetoch a koreninových rastlinách.

Odkiaľ sa vzali a prečo to rastliny robia?

Všetky tieto voňavé molekuly sa k nám dostávajú enzymatickým štepením linolovej a linolénovej kyseliny s 18 atómami uhlíkov. Má sa za to, že rastliny tieto látky uvoľňujú ako súčasť svojho obranného mechanizmu pri napadnutí ... rozumej kosačku, či živočíšny škodca. Vypustia zmesku týchto prchavých látok, ktoré signalizujú susedným rastlinám, že nebezpečenstvo je na ceste.

Ak budete mať chvíľku čas, sadnite si do parku a skôr ako chytíte kliešťa, doprajte si zopár nádychov čerstvej trávy a pomnite na krásu prchavých organických látok!

Comments

Popular posts from this blog

Milovaný pondelok

Liečivý alkaloid? - môj augustový príspevok do Quarku

What would I do?