Pán Danko a jeho výtvor (ne?)hodný JUDr.

Prípad a príbeh o rigoróznej práci pána Andreja Danka už ako-tak rozvíril hladiny slovenskej verejnosti. Nemyslím si, že ale dostatočne. Niekoľko vecí mi tam stále chýba.

Otázky pre Andreja Danka

Zatiaľ nepoznáme odpovede na okolnosti a skutočnosti, za ktorých pán Danko, obdržal svoj titul. Pýtam sa, uvidíme vôbec niekedy jeho prácu. Hovorí sa, že má 72 strán. Koľko z nej je autorova práca a koľko práca niekoho iného? Prešla antiplagiátorským systémom? Kto sú ľudia v komisii, ktorá udelila pánovi Dankovi titul? Aká je odbornosť týchto ľudí, majú vôbec nejakú serióznu publikačnú činnosť? 

Viete ako syntetický chemik prečítam ca. aspoň 5 článkov z poľa svojho pôsobenia a tak by som si na prácu pána Danka jedného krásneho rána privstal a jeho dielo "Verejná správa a jej charakteristické črty" spoznal bližšie. Pripravím si na to zopár farebných ceruziek a hlavne slovník cudzích slov a novotvarov.

Stanovisko Rady učenej spoločnosti  Slovenska k plagiátorstvu 

Plagiátorstvo je použitie výsledkov a myšlienok iných ľudí bez adekvátnej referencie na ich pôvod. Je teda porušením práv pôvodného autora. Plagiátorstvo v akademickom svete je zo strany autora plagiátu neetický pokus o uplatnenie klamstva v svoj prospech podvodným predstieraním pôvodnosti výsledku na tému výskumnej, vedeckej alebo kvalifikačnej práce, alebo v navrhovaní a vykonávaní výskumu.

Z pohľadu plagiátora ide o vedomé podvodné konanie kvôli kariére a iným benefitom. Otázkou je, ako je možné s plagiátom uspieť? Bakalárska a diplomová práca má okrem autora aj svojho vedúceho a oponenta. Dizertačná práca má okrem autora svojho školiteľa a troch oponentov. Rigorózna práca má okrem autora svojho oponenta. Všetky druhy prác sa obhajujú pred odbornou komisiou menovanou pre danú obhajobu. Ako je možné, že si vedúci, školiteľ, oponent a komisia nevšimnú, že ide o plagiát? Je to preto, že to nie sú dostatoční odborníci, alebo preto, že napriek svojej odbornosti nemajú na riadne posúdenie práce čas, alebo preto, že k svojej práci pristupujú formálne. Jedno, druhé i tretie je jednoducho zlé.

V súčasnosti podliehajú mnohí neopodstatnenej ilúzii o úlohe počítačových programov v kontrole originality práce. Ak počítačový program zistí nízku mieru originality, je to silná indikácia plagiátorstva a treba ju individuálne preskúmať. Ak počítačový program nezistí nízku mieru originality, nie je to dôkaz pôvodnosti práce a prezentovaného výsledku. Toto vyplýva zo spôsobu, ktorým program formálne porovnáva text s inými textami. Programy na testy originality sú teda potrebné a užitočné (rýchlejšie a spoľahlivejšie nájdu mieru formálnej zhody textov), ale ani samotné testy nie sú ešte dôkazom originality. Preto je zásadné, aby všetci, ktorí sa zúčastňujú obhajobného procesu, k nemu pristupovali s potrebnou mierou odbornosti a zodpovedne posúdili originalitu práce.

Výskumnú, vedeckú či kvalifikačnú prácu má zmysel utajiť, ak na to existuje dostatočný bezpečnostný argument. Alibizmus, ospravedlňovanie alebo dezinterpretácia akéhokoľvek plagiátorstva len podporuje ďalšie potenciálne plagiátorstvo a zvyšuje nedôveru v tých, ktorí takým spôsobom plagiátorstvo zľahčujú.

Získanie akademických titulov pomocou plagiátorstva v prípade politikov priamo podporuje nedôveru spoločnosti v štát. Legislatíva by mala umožniť zrušiť/odobrať akademický titul, vedecko-pedagogický titul a vedeckú hodnosť získanú podvodom.

JUDr. -áci, švihnite si!

Som rád, že Slovenská učená spoločnosť zaujala svoje stanovisko. Plagiát bude plagiátom aj vtedy, keď ho páni JUDráci ešte nestihli preniesť do legislatívy. 

Comments

Popular posts from this blog

Milovaný pondelok

Liečivý alkaloid? - môj augustový príspevok do Quarku

What would I do?