Sú aj také dni - dni neúspešných reakcií


Sú aj také dni a týždne. Keď sa jednoducho nedarí pripraviť látky, ktoré máme za cieľ syntetizovať. Taký bol môj týždeň 14.-18. január.

Deje sa tam niečo, či nie?


Na začiatku ste doslova nažhavený, sledujete priebeh reakcie, zafarbenie reakčnej zmesi, medzičasom doštudovávate všeobecný charakter prebiehajúcej reakcie (veď, čo ak som predsa len na niečo počas vyhľadávania reakcií zabudol?)a samozrejme TLC-čkujete o sto šesť. Deje sa tam niečo, či nie?

Pracovný kolobeh organického chemika v laborke

Nádejate sa, že ono sa naozaj niečo deje, keď vám ubúdajú vychodzie látky. K tomu zmeny farby reakčnej zmesi a súčasne vidíte tvorbu mini fliačiku na TLC platničke. Reakcii dáte čas ešte cez noc. Ráno vstanete a s entuziazmom, trielite do laborky. A je to tam … východzia látka je kompletne zreagovaná a k tomu na vás majoritne hladí fliačik v sprievode s inými zanedbateľnými (hádam iba) vedľajšími produktami.
Reakčnú zmes spracujete, prevediete všetko do organickej fázy, ktorú zbavíte vody, odparíte a šup so vzorkou na NMR analýzu, nech sa presvedčíme, či sa jedná o nami zamýšľanú látku.

Radosť, či čiastkové sklamanie


Počkáte si na jej výsledok, ktorý vás buď rozradostní a vy pokračujete vo viackrokovej syntéze ďalej alebo ... Sú dni, keď vás výsledok MS, či NMR analýzy sklame na celej čiare. Vidíte, že jeden spot, o ktorom túžobne hovoríte ako o presne tej cieľenej látke je, žiaľ, iba nanič zmeskou x a viac zlúčenín. Vaše NMR spektrum vyzerajú ako taký prales píkov, či džungľa ihlíc v ktorom sa veru nemá zmysel moc hrabať. Poviete si: “A pri tom, to bola taká nádejná reakcia …”


Výzvy pred nami 


Chémia sacharidových zlúčenín, príprava glykomimetík býva z času na čas aj taká. Nevyspytateľná a aj po rokoch plná výziev, plná zvratov v boji o prípravu cieľového produktu. Je to taká sladká detektívka ako sa dostať k produktu veľkej hodnot avšak sú aj dni neúspešných reakcií, tak sa obrňte trpezlivosťou.


Comments

Popular posts from this blog

Milovaný pondelok

Liečivý alkaloid? - môj augustový príspevok do Quarku

What would I do?